martes, 24 de agosto de 2010

LABORACTORI D'OLOT

Després de la creació de Kilalia dins El Galliner, la metodologia boaliana a la província de Girona va tornar a fer acte de presència, en aquesta ocasió a Olot. L’escola teatral per adults LaborActori comença un nou projecte dirigit per Laia Canosa dedicat als joves a partir del teatre social durant el curs 2007-08. Aquest grup de joves ja va estrenar durant aquell curs, l’obra d’El.d’ebullingció, una peça de Teatre Fòrum de creació col•lectiva que parla del pas del temps, també dirigida per Laia Canosa. L’obra de teatre dels joves del LaborActori està basada en textos d’Eduardo Galeano, es titula Cròniques de Gea i va ésser estrenada el juny 2009. L’obra, dirigida per Canosa, pretén parlar de com aquest gran escriptor veu el món, utilitzant el joc, les màscares, les titelles, el grup escriu:




“Eduardo Galeano advertia que ‘fa cent trenta anys, després de visitar el País de les Meravelles, Alícia es va posar a dins d’un mirall per descobrir el món al revés. Si Alícia renaixés als nostres dies, no li caldria travessar cap mirall: en tindria prou amb mirar per la finestra’. Nosaltres hem volgut conèixer algun dels paisatges que aquest gran autor ens dibuixa del món i hem fet la nostra pròpia interpretació teatral. Esperem que gaudiu amb el joc.” (1)



D’altra banda, el 2006 Canosa va impulsar una cooperativa que seria l’encarregada de transformar la casa rural Mas Franch situada a Sant Feliu de Pallerols en un espai on el teatre social gironí es pugui difondre. Mas Franch, a partir de llavors, va passar a tenir com a sobrenom Projecte de transformació social i ecològic. Un exemple de les activitats teatrals que s’hi duen a terme amb intencions socials és el curs que es va fer al juliol del 2009 Persona, Màscara i Personatge sota la coordinació de Magia Hansen, que havia donat classes a Pa’tothom, i Laia Canosa.

NOTA:

(1) Programa de mà de l’obra a la web del LaborActori.

1 comentario: