martes, 24 de agosto de 2010

IMPACTA TEATRE

Al maig del 2006, a partir de la reestructuració que pateix Pa’tothom, sorgeix l'entitat Impacta Teatre a càrrec d'Anna Caubet, Gus Bas, Silvia del Toro, Alícia González i Armando Fernández als quals, més tard, s’uneix Carles Vidal. Impacta Teatre creu en el teatre com a eina per a la resolució de conflictes. Aquesta organització reconeguda per la ITO, se sent activista i militant del Teatre de l’Oprimit i és per això que bàsicament la seva metodologia de treball és boaliana tot i que també fa servir altres tècniques de teatre social. L’associació es caracteritza per tenir una companyia pròpia de creació col•lectiva que treballa molt especialment amb el Teatre Fòrum. Les obres que han creat fins al dia d’avui són La pareja ideal, Pan y circo i No vaig demanar néixer.




Pan y circo, escrita per Carles Vidal i dirigida per Anna Caubet, ha estat l’obra que ha tingut més repercussió mediàtica. Es va estrenar al novembre de 2007 a l’Antic Teatre i la sala la va tornar a programar al gener del 2008. L’obra és una tragicomèdia familiar que succeeix en una sala de vetlla en què es mostren situacions entre membres d’una mateixa família portades al límit emmascarades amb humor negre. Aquesta obra encaixa perfectament amb la filosofia del “teatre contemporani multidisciplinari no convencional” (1) de Semolinika Tomic. La revista Time Out, durant la reestrena de l’obra publica una crítica de Toni Martín: “Sense més pretensió que entretenir, ‘Pan y Circo’, de Carles Vidal, aconsegueix posar-nos davant d’un mirall que reflecteix una societat hipòcrita i buida de valors, on els únics supervivents són aquells que aprenen a conviure amb la realitat que els envolta.” (2)



Sobre l’obra La pareja ideal, hem d’assenyalar que ha estat de gira a les presons a partir del projecte Eureka. L’obra està inspirada en el llibre Parelles de fet, de fet parelles de Carles Pons i la dramatúrgia és una adaptació del text amb les aportacions de les tres actrius protagonistes: Anna Caubet, Silvia del Toro i Alícia González. L’obra està descrita amb paraules de la companyia com “un espectacle format per 10 històries que proposen una reflexió sobre la relació home-dona i aquella absurda obsessió que pateix l’ésser humà de voler trobar la seva mitja taronja o la parella ideal, aquella persona que estem convençuts que ens complementarà durant la resta de la nostra vida” . Les tres actrius fan més de 30 personatges i cada una d’elles representa un període de l’edat adulta: els 20 anys, els 30 i els 40. Després de l’èxit obtingut a les presons aquesta obra s’ha portat a molts altres esdeveniments com, per exemple, al Festival la Rambla del Humor a Sabadell, al Festival Fémina a la Plaza de las Artes de Madrid i a la II Mostra internacional de Teatre Jove Europeu al Teatre Arca de Milà a Itàlia i al Teatro De Felice a la mateixa ciutat italiana. La pareja ideal és una obra on l’improvisació i el clown tenen un gran protagonisme. Impacta Teatre busca que l’humor estigui present a totes les seves creacions escèniques perquè tractar temes socials que només porten patiment sempre són més lleugers amb una mica de comèdia.



Durant el 2009 la companyia estable d’Impacta Teatre comença un nou projecte amb l’espectacle titulat No vaig demanar néixer. Aquesta obra és una tragicomèdia que reflexiona sobre l’acceptació del pas del temps per part de les dones, explica com es viu la menopausa, la vellesa i sobre com les dones s’ajuden les unes a les altres. És una crítica a les estructures socials que en alguns moments oprimeixen les dones i té punts en comú amb l’obra La pareja ideal perquè torna a endinsar-se en el món femení i està interpretada per les mateixes actrius. Malgrat estar en procés de creació se n’han fet dues representacions en públic: la primera el dia 13 a la III Mostra de Teatre al Teatre Municipal de Montornès del Vallès i la segona el dia 19 de juny al Centre Cívic del Parc Sandaru. De la mateixa manera que les obres Pan i Circo i La pareja ideal no segueix l’estructura d’un Teatre Fòrum, però a part d’aquestes tres produccions la companyia ofereix obres de Teatre Fòrum a la carta. Algunes de les obres de Teatre Fòrum fetes són: La droga de la vida, SOS, Tu no jugues, A jornada completa i Jo també planxo entre d’altres. Totes elles tracten temes socials que estan a l’ordre del dia i que es poden veure dins del Catàleg d’activitats sobre igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona.



D’altra banda, l'associació també fa projectes d’intervenció social a través del teatre com, per exemple, el projecte Actuem! amb la Fundació La Roda destinat als joves. La Roda descriu en la seva web el projecte l’etapa actual del projecte:



“El proyecto de la Fundació La Roda de lucha contra la exclusión a través del teatro social, Actuem!, vuelve a ponerse en marcha en seis poblaciones de la provincia de Barcelona con el patrocinio de la Diputación de Barcelona. Desde finales de setiembre de 2008 y hasta marzo de 2009, Actuem! estará presente en Arenys de Munt, Sant Just Desvern, Roquetes de Sant Pere de Ribes, Badia del Vallés, Manresa y Navarcles, a razón de diez sesiones de dos horas semanales en cada lugar. La mayoría de los grupos de jóvenes que participan son usuarios del centro abierto de cada población, excepto el grupo de Arenys de Munt, donde el proyecto se desarrolla en el Instituto Domènec Parramon con un grupo de jóvenes que está a punto de incorporarse en el mercado laboral. La falta de motivación, la baja autoestima, la dificultad para asumir responsabilidades y compromisos y los problemas de integración son algunos de los temas que se tratarán durante el proyecto con las técnicas propias del teatro social, aplicadas por el equipo de profesionales de Impacta Teatre.”

Impacta Teatre, conjuntament amb la Roda, han donat una nova injecció a l’existència de mostres dedicades al teatre social juvenil. A partir d’aquest projecte s’han fet dos mostres on els joves participants han donat a conèixer els fruïts teatrals després d’un any sencer fent un taller.

La primera va ser el 31 de maig de 2008 i es va titular “Trobada Jove de Teatre Social”, on va poder veure el resultat de la feina feta amb dos grups de joves, un de Sant Adrià i un de Badia del Vallès. Els dos grups va preparar un espectacle de petit format i, a la tarda, tots van poder fer un taller conjunt per a intercanviar coneixements i experiències. La trobada va tenir lloc al Centre Civic Parc Sandaru. L’éxit de la primera va fer que la segona fos molt més potent: Impacta Teatre la va organitzar amb el suport de la Fundació La Roda, com és lògic, amb el nom de “II Trobada de teatre social per a joves”, a la qual van intervenir els joves provinents de l’IES Badia del Vallès, l’IES Vàzquez Montalban de St. Adrià del Besòs, del Casal de Joves de Badia del Vallés, del Casal de Joves de Sant Just Desvern i del Grup de joves del Centre Obert de Roquetes de Vilanova i la Geltrú. També, és va fer al CC Sandaru. Aquesta mostra està agermanada amb l’impulsada pels grups Artixoc i Teatraviesas, de la qual parlarem més endavant.

D’altra banda, Impacta també fa tallers de teatre social a instituts com a l’IES Miquel Tarradell, en els tallers que es fan dins d’aquests projectes s’aplica la metodologia boaliana i els Pretextos dramàtics d’Allan Owens. També s’imparteixen cursos de formació per a professionals interessats en el Teatre de l’Oprimit i d'altres disciplines artístiques, com per exemple estudi de la veu o comunicació oral en públic. A part dels cursos, Impacta Teatre també ha impulsat una altra iniciativa molt positiva per a totes les persones que volen descobrir el TO: el grup ha estat l’encarregat de fer cinc cicles de Teatre Fòrum al CC Matas i Ramis d'Horta.



Quant a les relacions internacionals d’Impacta Teatre, destaquem la seva col.laboració amb Aline Carrier (Quebec), amb el qual es van fer dos tallers a Barcelona, Pretextos dramàtics i La figura del bufó en el teatre social, així com la participació al Teatre Premol de Grenoble dins dels XX Rencontres du Jeune Theatre Europeen, la Festa del Teatro di Milano, organitzat per AGIS, Agenzia Generalle Italiana dello Spettacolo, Comune e Provincia di Milano i l’Assoziazione Studio 900, on Impacta teatre va participar amb dues representacions de Pan y circo i amb un taller de TO a Studio 900, més a unes jornades sobre el teatre i, per últim, al IV Festival Internacional de Teatro del Humor "la matraka 2008" a Hermosillo, Mèxic, del 2 al 13 de Novembre de 2009, en què Impacta Teatre va realitzar 12 representacions de l’espectacle La pareja ideal, dins de la programació del festival i posteriorment, va fer una gira per diverses localitats de l'estat de Sonora.



NOTAS:
 
(1) Gemma Tramullas. El Antic Teatre escoge una obra social para abrir el 2008. . El Periódico de Catalunya (28 de desembre del 2008).
 
(2) Toni Martín. Pan y Circo. Time Out Barcelona. (10 de gener de 2008).

No hay comentarios:

Publicar un comentario