martes, 24 de agosto de 2010

L'ARANYA CREACIÓ

D’una membra del grup TRANSformas, va sorgir el 2008 l'entitat L'aranya creació sota la coordinació d’Aída de Prada, Manuela Acereda i Jordi Panyé. L’entitat també usa el TO d’una manera activista i militant i es defineix com “una associació interdisciplinària que treballem l’àmbit de l’educació. Entenem per educació un intercanvi de coneixements i experiències, una eina per l’apoderament i l’acció social” . Els recursos que utilitza L’Aranya Creació, a partir del dels “feminismes i la pau conflictual” són el Teatre del Oprimit, la cultura audiovisual, les arts visuals i la creació audiovisual, les dinàmiques i els tallers de grup i la investigació. La filosofia de L'aranya creació és aconseguir una transformació social per mitjà de l’art quan el col•lectiu intercanvia les seves experiències i al mateix temps es diverteix i aprèn. L’Aranya Creació dóna una nova visió de la metodologia boaliana a Catalunya perquè practica el Teatre de l’Oprimit “al que preferimos denominar Teatro de las Oprimidas, estableciendo así una analogía con la metodología de las oprimidas (Chela Sandoval).”




Sandoval és professora de la Universitat de Califòrnia als EUA i ha obtingut prestigi internacional gràcies a la publicació del seu llibre Methodology of the Oppressed (2000). Michael Pozo, articulista de la revista universitària St. John’s University Humanities Review, escriu aquestes paraules sobre el seu llibre:



“In her book, Methodology of the Oppressed, Chela Sandoval finds a contemporary guide in what is known as "third world feminism" that not only utilizes but also unifies critical theory, cultural, gender and ethnic studies. Yet she also demonstrates the benefits such an approach will have by creating what she calls a "coalitional consciousness"(78) in order for all citizen-subjects, everywhere, to survive the Post-Modern, neo colonial world. It is by looking specifically at the influences, development and contributions of "third world feminism" alongside these other relatively segregated fields that Sandoval locates a unique and potentially liberating place for change. "Third World Feminism" recovers and implements methods of resistance developed by subjugated people under Colonial rule, slavery and oppression and combines these methods with the contemporary perspective of U.S. feminists of color, a perspective quite different from the mainly Euro/Anglo-American feminism derived from the seventies.” (1)



A part de la teoria de Sandoval, L’Aranya Creació té en compte el que elles anomenen “Feminismes Dj” a partir de la estética relacional de Bourriaud treballen les teories d’autores com Donna Haraway, Virginia Woolf i Virginie Despentes, entre d’altres. En opinió d’ aquesta entitat, el feminisme “no és pas el contrari del masclisme. És una postura política que té diferents formes d’entendre’s i posar-se en pràctica, és per això que parlem de feminismes. El que tenen en comú és la recerca de l’alliberament de les relacions dominants i d’opressió, basades en la configuració de les identitats a partir del gènere, el sexe, raça i classe. Per tant no és pas una qüestió que hagi d’interessar només a les dones”.



Potser un dels projectes que ha fet més visible la tasca de L’Aranya Creació ver ser el cicle de participació gratuïta DONA’m art: veure, analitzar i crear, relacionat amb els feminismes que es va programar dins l’agenda de l’Espai Transformadors del Casal d'Associacions Juvenils de Barcelona que pertany al CJB, Consell de Joventut de Barcelona. Aquest cicle temàtic va ser plantejar per reflexionar sobre noves mirades de gènere mitjançant les arts visuals i el joc. El cicle es va desenvolupar durant totes els dijous del mes d'octubre de 2008 i les sessions eren tan pràctiques com teòriques. Per finalitzar la trobada es va fer una exposició que recollia les diferents aportacions fetes al llarg del cicle i que van treballar temes com el sexe, el gènere, el llenguatge o la contra publicitat.



A partir d’aquest projecte, les persones que hi van participar van crear un nou grup del Teatre de l’Oprimit anomenat Teranyina, que té com a seu local la casa ocupada La Gordísima al barri de Sant Andreu de Barcelona. Aquest grup té la intenció de treballar el gènere sempre des de la creació col•lectiva i el TO i que L’Aranya Creació descriu com “un grupo de afinidad, un grupo de activistas de género que tenemos como armas nuestros cuerpos”.

NOTA:
 
(1) Michael Pozo. Methodology of the Oppressed by Chela Sandoval.

No hay comentarios:

Publicar un comentario